Poate că ești deja familiarizat(ă) cu noțiunea de trend în Social Media, dar nu ai acordat suficientă atenție până acum, gândindu-te că „oricum totul se transformă, chiar de la o lună la alta”. Nimic mai adevărat! Cu toate acestea, află că există o direcție generală, asemenea unor previziuni, bazate pe fapte reale, cum ar fi creșterea sau scăderea popularității unei anumite aplicații sau posibilitatea ca noi experimente digitale să se întâmple, așa cum a fost fenomenul Metaverse (dar despre acesta discutăm puțin mai târziu).
Și de la cine ai putea afla despre trendurile din Social Media, dacă nu chiar de la duhul digital, cu o echipă pregătită „în lampă”, gata să îți ofere cele mai utile strategii de Social Media, pentru un plus de engagement și vizibilitate în online?
Iată care sunt top 10 trenduri în Social Media:
1. Fie ca forța TikTok-ului să fie cu tine!
Dacă anul trecut, TikTok se clasa în topul celor mai folosite aplicații, în special în rândul adolescenților, află că anul acesta își păstrează notorietatea și continuă să primească numeroase update-uri și să lanseze noi provocări pentru utilizatori. Și nu e niciun secret faptul că afacerile mici sunt o parte foartă importantă din comunitatea TikTok, cărora li s-a oferit șansa de a fi descoperiți de către un public numeros.
Cum funcționează și de ce este TikTok o bornă istorică în rândul aplicațiilor Social Media? Firescul, umanul, lejeritatea și naturalețea filmulețelor se pare că au adus succesul TikTok. Un mini-vlog de călătorie, tips and tricks, multe hashtag-uri, împreună cu o strategie bună pot face minuni cu scalabilitatea brand-ului tău.
2. Mai puține filtre înseamnă mai multe aprecieri.
De curând, poate ai observat o schimbare de abordare a creatorilor de conținut, care își transformă feed-urile de Instagram în colecții de imagini și scene din viețile personale, prezentându-se pe sine așa cum sunt și în realitate. Cu alte cuvinte, tendința actuală este de renunțare la filtrele obositoare, care îți transformă fizionomia feței într-o versiune ideală a ta. Aici includem și Story-urile, care au dobândit un caracter mai spontan, aducându-i pe urmăritorii din comunitate mai aproape de tine.
3. Cum rămâne cu LinkedIn?
Ți se pare greu de crezut că influencerii și-au extins aria de acțiune pe LinkedIn? Se pare că e mai adevărat decât ar putea părea, dacă ne gândim la autoritățile care s-au impus în industriile importante, precum cea economică, business, leadership, antreprenoriat etc., iar lista continuă. Respectând o strategie potrivită algoritmilor LinkedIn, îți poți aduce brand-ul personal acolo unde, până de curând, figurau mai mult comunitățile angajatorilor și ale angajaților. Și dacă promovarea pe LinkedIn ți se pare o idee bună, dă-i de veste unui Social Genie și permite-i să se ocupe de postările tale.
4. Engagement-ul este încă la puterea Meme
Din fericire, destinul meme-urilor nu s-a schimbat. Aât pe Instagram, cât și pe TikTok sau Facebook, conținutul care stârnește amuzamentul publicului continuă să se mențină în topul trend-urilor și este, deopotrivă, un instrument util pentru marketerii care vor să își diversifice conținutul în Social Media sau să mențină activă relația cu comunitatea lor. Dar să nu uităm de GIF-uri, care, din fericire, nu au devenit exponate ale unui muzeu virtual despre digitalizare, ci continuă să fie o sursă bună de dinamism și interacțiune rapidă.
5. Instagram Reels vs TikTok Video
Conținutul video rămâne unul dintre cele mai comune și apreciate formate de postări. Potrivit unui studiu Cisco, în viitor, aproximativ 82% din conținutul de pe Internet va lua forma video. Așa se explică popularitatea Reels pe Instagram sau a aplicației TikTok.
Cu alte cuvinte, e timpul să acorzi mai multă atenție acestor previziuni, pentru că viitorul Social Media stă în cele câteva secunde de video captivant, care va schimba total succesul unei afaceri. 30-60 de secunde sunt suficiente pentru ca algoritmul Instagram să îți ofere rezultate pozitive. Te-ai convins deja că strategia ta de Social Media are nevoie de un Social Genie?
6. Conținutul original, cel care îndeamnă la wellness, sănătatea mintală sau terapia online
Spune-mi cum te simți, ca să îți spun ce fel de health influenceri să urmărești! Multiplele contexte exterioare au declanșat un curent promițător în mediul online, în special pentru specialiștii avizați, așa cum sunt psihologii, terapeuții sau mentorii. Cum funcționează? Nu mai trebuie să bați la ușa cabinetelor fizice, pentru că ai acces gratuit (limitat) la materiale utile despre cum să îți menții sănătatea mintală, cum să îți îmbunătățești abilitățile de lider sau cum să devii un părinte modern și înțelegător.
7. Când sunt mulți, puterea engagement-ului crește: despre grupurile de Facebook
Pe locul 2, imediat după conținutul postat de prieteni, influenceri sau creatorii digitali, se află grupurile. Știi cum se spune, „când sunt mulți, puterea crește.” Se pare că cele mai multe vizionări pe Facebook se datorează activităților de pe grupuri, acolo unde discuțiile sunt centrate pe un subiect comun unui număr mare de utilizatori. Aceștia își împărtășesc experiențele, oferă sfaturi sau cer ajutorul, la nevoie.
8. Un pas mic pentru om, dar un salt uriaș pentru Metaverse
Când vine vorba despre Metaverse, sfatul nostru este să rămâi conectat(ă) la noutăți și schimbări, pentru că evoluția acestui mediu digital e mai dinamică decât crezi. Magazine online, site-uri, avataruri, evenimente culturale, sportive și nu numai, toate se vor întâmpla în Metaverse, acolo unde și brand-ul tău și-ar putea închiria un spațiu virtual, care să ofere produse și servicii utilizatorilor.
Dincolo de comerț și entertainment, există și componente educative și sociale, care ne oferă câteva indicii despre cum va arăta viitorul nostru: folosind realitatea augmentată sau virtuală, limitele spațiale și temporale ar putea fi anulate, iar explorarea și cercetarea să fie duse la un alt nivel. Promițător, nu?
9. Importanța optimizării SEO
Dacă ești la curent cu noutățile de pe blog-ul Social Genio, atunci știi deja că optimizarea SEO este un pas important pentru creșterea afacerii tale, atât în mediul online, cât și în cel offline. De ce? Pentru că funcționează ca un instrument generator de vizibilitate și ierarhizare a poziției tale în căutările Google. Click aici pentru a schimba traiectoria afacerii tale, folosind SEO.
10. Sustenabilitate
Produsele sau serviciile tale sunt prietenoase cu mediul sau le oferă utilizatorilor experiențe care pot fi asociate cu morala și etica? Atunci, felicitări, te afli deja pe drumul sustenabilității, un curent aflat în trend-ul responsabilităților asupra reciclării și asumării schimbărilor care se petrec în lume. Comunică sincer, constant și transparent despre materialele și resursele folosite de tine, pentru ca oamenii să poată asocia cu brand-ul tău calitatea înaltă și responsabilitatea asumată.